Denna sida är inte aktuell. Gården är stängd i väntan på flytt.

Hjalmar Lundbohmsgården kan med rätta kallas Kirunas vagga, för det var här som alla planer gjordes och alla beslut fattades som skulle forma Kiruna till vad det blev. Detta var hem och arbetsplats för LKAB:s förste disponent, Hjalmar Lundbohm, även kallad "Kirunas grundare". Den äldsta delen av huset var den andra byggnaden som uppfördes mellan malmbergen Luossavaara och Kiirunavaara. Den timrades 1895 och från 1898 till 1920 bodde Lundbohm i huset. I gården finns nu en samling historiska fotografier tagna av fotografen Borg Mesch från 1899 och framåt. Vill du uppleva historiens vingslag i Kiruna, är Hjalmar Lundbohmsgården rätta stället att besöka.

 

 

Bild 2 Kiruna Stadshus

 

Stadsguidning

 

 

Vi föreläser, anordnar guidade turer och technical visits, med fokus på flytten av Kiruna.

 

Hjalmar Lundbohmsgården har alltid varit den naturliga utgångspunkten för att berätta om Kirunas fascinerande historia, men de senaste åren har vi som driver gården också specialiserat oss på att informera om alla aspekter av den stora samhällsomvandlingen som just har börjat.

 

För större grupper kan vi arrangera både längre och kortare guidningar med olika inriktningar. Kontakta oss för prisuppgift.

 

Mindre grupper kan åka med vår minibuss genom staden i 2,5 timme, för 450 SEK/person.

 

För enskilda turister som inte har tid med en 2,5-timmars guidning, kan vi hålla ett föredrag med bilder, som tar 45 min. Kontakta oss för prisuppgift.

 

 

 

 

 

Konferenser

 

När du vill samla dina medarbetare, samarbetspartner eller anställda kan vi erbjuda en kreativ, inspirerande och avskild miljö på Hjalmar Lundbohmsgården.
Vi skräddarsyr ett konferenspaket efter era behov och önskemål.
I samband med er sammankomst kan vi servera fika, lunch och middag eller varför inte boka in ett frukostmöte med goda smörgåsar.

 

Specialguidning – LKAB:s historia

 

Under lång tid hade man kastat lystna blickar på malmen som låg outnyttjad längst uppe i norr men det var först mot slutet av 1800-talet som förutsättningarna gjorde det möjligt att på allvar fundera på gruvbrytning i Malmfälten.
Vi berättar om visionärer och äventyrare och om de bittra konkurrenterna som till slut bildade LKAB tillsammans.
LKAB:s förste disponent, Hjalmar Lundbohm, har givetvis en framträdande plats när vi gästar hans hem.