16-12-01

2016 har varit ett mellanår i stadsomvandlingen men under 2017 tar det ny fart igen. Läs om det i LKAB:s pressmeddelande.

 

16-05-30

Bygget av det nya stadshuset är i full fart och kan följas via webkamera på följande länk: (Extern länk)

 

16-05-10

LKAB:s bolagshotell ingick inte i det tjugotal byggnader som LKAB tidigare lovat att flytta, men på styrelsesammanträdet den 28/4 beslutades det att även Bolagshotellet ska flyttas till det "Nya Bolagsområdet" vid Luossavaara. (Extern länk)

 

15-09-08

Byggföretaget PEAB blir de som bygger nya stadshuset i Kirunas nya centrum. Kostnaden har budgeterats till 470 miljoner kr.

 

15-09-01

Den nya vägen till Nikkaluokta invigdes och den gamla, som låg nära gruvområdet, stängdes. (Extern länk)

 

15-04-13

LKAB presenterar tidplaner för vilka år de avser att köpa fastigheter i Kiruna och när man sedan måste flytta ur dem. (Extern länk)

 

15-03-26

Det officiella startskottet för rivningen av kvarteret Ullspiran, som skall ersättas med en "Gruvstadspark". Dessa hyreshus är de första byggnaderna som rivs på grund av markdeformationerna, i den här omgången av stadsflytten. På 1970-talet avvecklades området Ön.

 

14-12-17

En uppdaterad prognos över markrörelserna visar att det inte går så snabbt som LKAB tidigare trott, och därmed kan många boende stanna kvar längre i sina bostäder, än det tidigare hade sagts.

Du som har varit på "En stad i rörelse"-guidning, och efteråt kom på något du glömde fråga under turen, kan ställa den frågan nu:


Ditt meddelande har skickats
Ett fel uppstod, meddelandet skickades inte.

Tidigare frågor:

Fråga: Hur många anställda har LKAB i Kiruna?

Svar: Just nu är det strax under 2 000 anställda i Kiruna.

 

Fråga: När måsta man senast besluta om ska bygga ny huvudnivå?

Svar: Ungefär 2021.

 

Fråga: Ska man verkligen inte ta vara på något från nuvarande stadshus och infoga i det nya? Mer än dörrhandtagen!

Svar: Konsten ska förstås med till konstmuseet och en stor tavla av Sixten Lundbohm i fullmäktigesalen plus ryamattan av Sven X:et Erixson har sina tilltänkta placeringar i stadshuset. Den nu dominerande tavlan föreställande Kiirunavaara, kommer antagligen att placeras i nya gymnasieskolan.

Det finns också rätt exklusiva möbler som kommer att tas med.

Men av den fasta inredningen kommer alltså inte mycket med, förutom handtagen och klockstapeln.